fredag 25 januari 2013

Sissela Nordling Blanco (FI) svarar Saga Rosén om hedersvåld - Endast Nisse Apansson är kunnig/ärlig




Feministiskt initiativ förnekar inte hedersvåldets existens

Publicerad 25 januari, 2013
 
HEDERSVÅLD Feministiskt initiativ ifrågasätter nationalistiska idéer om att patriarkalt våld går att avgränsa till ”andra kulturer”. Men vi tar lika allvarligt på alla typer av våld. Vår styrelse har i dagarna föreslagit en utveckling av vår politik kring mäns våld mot kvinnor. Minderåriga som förtrycks av sin familj är särskilt utsatta när det gäller våld i hederns namn, skriver Sissela Nordling Blanco (FI), i en replik till Saga Rosén. 

Saga Rosén har rätt i att alltför mycket kritik mot den avgående jämställdhetsministern har fokuserat på huruvida Nyamko Sabuni kallar sig feminist eller inte. Som exempel nämner hon i sin artikel på SVT Debatt att både Göran Persson och Anders Borg kallat sig feminister – trots att deras politik snarare motarbetat jämställdhet.
Dock ställer jag mig frågande när Rosén klumpar ihop Persson, Borg och Feministiskt initiativ i samma skara feminister som inte anses intresserade av att förhindra hedersvåldet.
Saga Rosén menar att Feministiskt initiativ förnekar hedersvåldets existens. Vi vill därför förtydliga och understryka att vi tar mycket allvarligt på våldet. Att motarbeta alla former av våld och förtryck är själva grunden för vår politik.
Feministiskt initiativs styrelse har i dagarna föreslagit en utveckling av vår politik kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som vi kommer rösta om på vår kongress i april. Vi ser bristerna och vill göra något åt dem.

Resurser och kompetens krävs hos alla som möter våldsutsatta i sin yrkesroll för att möta olika behov och förutsättningar. Särskilt utsatta är kvinnor med funktionsnedsättning, papperslösa kvinnor som inte får skydd av lagen, kvinnor i missbruk, minderåriga som misshandlas av en förälder eller förtrycks av sin familj och människor som utsätts för våld och hot där förövarna är flera – vilket bland annat är fallet vid våld i hederns namn.
Samtidigt som vi deltar i arbetet mot alla olika typer av våld, inklusive våld i hederns namn, är det viktigt att ifrågasätta nationalistiska idéer om att det patriarkala våldet går att avgränsa till ”andra kulturer”. Ett sådant synsätt leder till att flickor och kvinnor med utländsk bakgrund behandlas utifrån stereotyper som riskerar att osynliggöra deras reella behov.
Det leder också till att annat våld som förekommer i Sverige förminskas till individuella handlingar, bortkopplade från patriarkala strukturer. Att förhålla sig kritiskt till det är inte detsamma som att Feministiskt initiativ ”aktivt förnekat hedersvåldet”.

Vi tror det är möjligt att hålla fler bollar i luften samtidigt. Vi vill inte låta en debatt om hur vi pratar om våld i hederns namn överskugga den utsattes behov. Låt oss istället tillsammans driva det vi är överens om – att undantagslöst förebygga allt våld oavsett hur det tar sig uttryck!

Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt initiativ
 

Skriv ny kommentar

Visar 14 av totalt 70 kommentarer.

Realtidsuppdatering är pausad. (Återuppta)
  • JAG KÄNNER 100TALS AHMEDS OCH 100TALS SVENNAR OCH DÄR DET MISSHANDLAS MEST KVINNOR ÄR HOS SVENNEBANANEN... ALLT ANNAT ÄR TYPISKA SVENSKA PÅHITT FÖR ATT SVENNEBANAN SKALL MEDICINERA SIG SJÄLV GENOM LÖGNER.
  • Svenska poliser är den grupp i EUROPA som är EM-mästare i att misshandla kvinnor.
  • Sissela Nordling Blanco, Que passa?
    .
    Du vet väl att tusentals svennar importerar kvinnor som tvingas slav-arbeta och "ställa upp", för att sedan svennebanan tar svenska polisens hjälp att dölja brott genom snabb deportation (deporto).
  • VADSBOSV 26 minut sedan
    Om en svensk man slår sin fru och berättar det för sina manliga släktingar så möts han av förakt.
    Hur är det i andra kulturer?
  • 200,000 svenska män reser varje år till bl.a. Thailandia för att...
    .
    Göran Lindberg var inte ensam... han hade flera dussin landsmän som hängde på.
  • Du menar en, per Reinfeldts "rasistiska" definition, "svensk mitt i livet"?
    *ironi*
  • Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt initiativ, bör stå för sina värderingar i stället för att ge en vilseledande framtoning. FI verkar mot våld mot kvinnor i nära relationer. Detta är inte samma som att verka mot allt våld i nära relationer.
    Tvärt emot så har faktiskt FI företrädare uttalat att män får reda upp sina problem själva. Särskiljt ofta yttrades detta i samband med genusforskningen när den förment neutrala rapporten ”Slagen Dam” presenterades och där ”blickar” kunde upplevas vara sexuellt ofredande, med resultatet att över 40% av alla kvinnor hade orsak att känna sig utsatta.

    Att Feminister verkar för sin sak är mycket legitimt och berömvärt, men former och begränsningar skall vara samma som för övriga särintressen,

    Feminister hävdar att skillnader mellan mäns och kvinnors villkor i huvudsak beror på annat än biologiska faktorer.

    Nå väl, i den andan bör feminister avhålla sig från att använda biologistiska förklaringar när kvinnor är de gynnade.

    Samtliga kan alla se den illa dolda skadeglädje som yttrar sig när pojkar skadat sig ”på grund av att pojkar är mer riskbenägna” eller pojkar är senare utvecklade än flickor och därför senare når sin fulla kapacitet, något som gynnar fördelningen mellan könet till högre utbildning bland annat.

    Men när män kommit i kapp och visar sig vara minst lika starka konkurrenter så beror situationen inte längre på biologi utan på mystiska samhällsfenomen. ”patriarkat”
  • Det jag reagerar på, för jag orkar inte läsa en hel sådan artikel, är att FI anser sig útpekade av förestånde artikelförfattare avseende Sabunis insatser mot hedersvåld. Så vitt jag vet skrev hon bara feminister.

    Varför avgick Sabuni egentligen?
  • Intressant!
    Det pågår nu två parallella genus-debatter här på SVT Debatt.
    I den ena försöker Feministiskt initiativ förminska farorna med utländskt hedersvåld och påstår att svenska män är precis lika hemska.
    I den andra river feminister upp himmel och jord på grund av några ganska harmlösa topless-bilder i en dansk tidning som inte en människa någonsin hört talas om tidigare.
    -
    Skönt att Sveriges feminister vet hur man prioriterar:-)
  • OdemokratiskVpartist 41 minut sedan
    Citat från duktig skribent på Expressens ledarsida cencureras, lägger in länken istället.
    OBS Moderator OBS - Skrivningen handlar om innehållet i denna artikel!
    http://www.expressen.se/ledare...
  • OdemokratiskVpartist 44 minut sedan
    Feminister har tappat all sin trovärdighet efter Uppdrag Gransknings moské-reportage. Alla som följt feministers skrivelser på forum har upptäckt detta.
  • Sanctus Grobianus 45 minut sedan
    Tack för att du tog bort mitt inlägg moderatorn! :-(

    Då sammanfattar jag kort det så här!

    Hederskulturen genomsyras av rasism, främlingsfientlighet, intolerans, disrespekt för de mänskliga rättigheterna & individens rätt till fria val, till ♥kärlek♥!

    - Den som inte tar det allra starkaste ställningstagande mot den, är den värsta sortens människofienders medlöpare! - Och de som blandar in den i annat genusrelaterat våld, har inte öppna ögon eller är intellektuellt ohederliga.

    /XE
  • freekarelia 46 minut sedan
    Det finns en mycket stor skillnad på hedersvåld och "icke hedersrelaterat" våld mot kvinnor. Hedersvåldet är en del av hela släkten och lagstiftningen i de länder den har sitt ursprung och alla män (och ävenmånga kvinnor) deltar i förtrycket av de kvinnliga familjemedlemmarna. Tvångsgifte t. ex. är unikt för hedersvåldskulturen. För den kvinna som utsätts för våld spelar det väl inte så stor roll hur man benämner våldet men om man skall kunna kommma tillrätta med våldet och förtrycket mot kvinnor så måste man dela upp det i hedersvåld och "icke heders våld"
  • Det är skillnad på hedersvåld och svartsjukevåld. Hedersvåldet kan klassas som exempel på kulturella eller om ni så vill patriarkala strukturer. Svartsjukevåldet har snarare med mänskliga brister att göra att en del människor har svårt att kontrollera sig när svartsjukan sätter in och de är rädda för att mista sin partner och tar till våld och hot för att tvinga denna kvar. Det finna säkert relationsvåld där båda dessa fenomen ligger till grund för att våldet uppstår. Om man ser att det finns olika orsaker bakom relationsvåld så är det lättare att utarbeta metoder för att minska detta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar