onsdag 20 februari 2013

Per Jönsson, redaktör vid Utrikespolitiska institutet, tidigare Mellanösternkorrespondent - Endast i Svedala tillverkas sådana extremt dumma grisar som Per Jönsson


Säkerhetspolitik

 


Utan ett USA på hugget går världen mot kaos

Publicerad 20 februari, 2013 - 06:35
FRAMTIDENS KONFLIKTER I en ny rapport siar USA:s samlade spionorganisationer om framtiden. Det är intressant läsning, framför allt vad gäller landets egen roll i världen. Med ett alltmer passivt USA på den internationella arenan är risken uppenbar att tragedier som den i Syrien blir vanligare. Varken Europa eller de asiatiska stormaktsaspiranterna kommer i närheten av den globala säkerhetsordning som USA anfört efter andra världskriget, skriver Per Jönsson.
Vart är vi på väg?! Vart är världen på väg?! Sådana väldiga frågeställningar genomsyrar en ny forskningsrapport, Global Trends 2030: Alternative Worlds, som getts ut av USA:s samlade spionorganisationers egen tankesmedja National Intelligence Council.
Att avgränsa tidsramen för denna gissningslek till 2030 är inte dumt. Det är nära nog för att inte framstå som obegripligt långt fram i tiden – räknar man samma tid bakåt hamnar man på ungefär 1995, som ju är en tidpunkt de flesta minns, och vi kan även överblicka vad som hände sen.
Men 2030 är samtidigt långt nog för att blicka bortom nuvarande politiska valperioder som snedvrider alla perspektiv. År 2030 är Obama, Reinfeldt och alla EU-ledare borta för länge sedan. Likaså Rysslands Putin även om han sitter kvar till 2024, liksom Kinas XiJinping, sannolikt också Nordkoreas Kim Jong-un.
NIC:s spionrådgivare är försiktiga, eller räddhågade, nog att inte sjunga ut om vart de egentligen tror att världen är på väg. De nöjer sig med att skissa en mängd olika möjliga utfall av den globala maktspridningen efter kalla kriget: ekonomiska strukturkriser, demografiska och klimatmässiga förändringar, råvaru- och livsmedelsbrister, energi- och teknologiomvälvningar, et cetera.
Det kan gå bra, det kan gå snett, det kan låsa sig, världens demokratier kan retirera – Usch! – alternativt de nya stormakterna kan utvecklas i demokratisk riktning – Hurra! Med andra ord: världen kan gå åt vilket håll som helst. Välj själv.
Men granskar man NIC:s redovisade alternativa utvecklingar går det ändå att urskilja vissa mer sannolika mönster än andra, framför allt vad gäller USA:s roll i världen.
● Om USA-dollarn faller alltför snabbt och tappar sin ställning som global reservvaluta, kan knappast någon annan valuta ersätta dollarn. Det skulle med största sannolikhet skada hela världsekonomin.
● Om den amerikanska supermakten drar sig innanför sitt skal kommer varken Europas eller de nya asiatiska stormaktsaspiranterna lyckas sy ihop ett nytt nätverk av samarbete, säkerhetsberedskap och vaktslående om folkrätten som kommer ens i närheten av den globala säkerhetsordning som USA har anfört efter andra världskriget.
● Om inte USA förmår upprätthålla sina allianser i öst, väst och syd kommer allt fler strategiskt utsatta nationer att tvingas ingå i oprövade och kanske oönskade kraftfält som domineras av nya stormakter med hittills okända och oprövade avsikter.
NIC-rapporten Alternative Worlds ger flera sådana vinkar om att världen riskerar att bli både obekvämare och obehagligare om USA fortsätter sin kräftgång som supermakt. Den förklarar inte när eller varför denna kräftgång inleddes. Den tas bara som ett givet faktum, även om man anar att det måste ha något med de två katastrofalt misslyckade krigen i Irak och Afghanistan att göra.
Därför vrider nu en hel värld sina händer av passivitet och oförmåga att göra något åt inbördeskriget i Syrien, det kanske enskilt kusligaste våldsutbrott som skådats sedan andra världskriget. Och risken är uppenbar att kaoset i Syrien sprider sig okontrollerat över gränserna.
Ett USA på hugget hade knappast tillåtit en sådan tragedi att fortgå. Det behöver man inte vara amerikansk spionrådgivare för att begripa.
Per Jönsson, redaktör vid Utrikespolitiska institutet, tidigare Mellanösternkorrespondent

Global Trends 2030 presenteras vid ett seminarium på UI idag kl 14.30. Läs mer här:

Skriv ny kommentar

Visar 10 av totalt 172 kommentarer.



  • Per Jönsson, redaktör vid Utrikespolitiska institutet, tidigare Mellanösternkorrespondent... DU BORDE SKÄMMAS SOM DEN HUND DU ÄR Per Jönsson DIN INAVLADE GRIS. HUR FAN KAN EN GRIS VARA SÅ JÄVLA KORKAD?
    .
    WASHINGTON HAR SKAPAT 99% AV ALLA KRIG SEDAN 1670-TALET DIN OTROLIGT KORKADE TÅNGRÄKA!
    .
    PER JÖNSSON - DU ÄR EN SKAM FÖR MÄNNISKAN!
  • Det luktar mest befarade budgetnedskärningar. USA vill ju skära ned på de mycket kostsamma strategiska vapensystemen och när så viktiga intressen måste jämkas så ligger väl ineffektiva övergödda spionorganisationer illa till.

    Deras prestationer har ju varit uppe till granskning några gånger efter totalfiaskon.

    De som ser militära lösningar som enda säkra statning för vår framtid får väl börja rösta på vänstern som vill återinföra allmän värnplikt, men utan effektiva vapensystem.

    Jag anser att de som satsar på vapen försöker lösa nutida och framtida problem med gamla sätt att lösa konflikter.
  • Religiösa konfliker har alltid gjort försök att att lösa oliktänkande med vapenmakt utan att lyckas.
    Det pågår än idag. Utan resultat. USA kan om de vill sätta in motmedel, men varför skall unga amerikaner utsätta sig för livsfara utanför sitt eget land ?
  • Jap! Den unga generationen i USA börjar tröttna på världens alla krig, där de förutsätts dö för vad? Återvändande flygplanslaster fyllda med liksäckar? De vet inte ens vad de kämpar för, liksom resten av världen inte vet. Dessa förvirrade mellanösternkonflikter, där ett oacceptabelt tillstånd ersätt med ett ännu värre.
  • "Därför vrider nu en hel värld sina händer av passivitet och oförmåga att göra något åt inbördeskriget i Syrien, det kanske enskilt kusligaste våldsutbrott som skådats sedan andra världskriget."

    Per Jönsson verkar inte ha den minsta koll på vad som har hänt i världen efter andra världskriget. Hur många miljoner har dött i Syrien hititills? Jag bara frågar.

    "Om USA-dollarn faller alltför snabbt och tappar sin ställning som global reservvaluta, kan knappast någon annan valuta ersätta dollarn. Det skulle med största sannolikhet skada hela världsekonomin."

    Exakt vad som kommer att ske och en stor bov i det dramat är just USA:s vapenmakt som kostar för mycket pengar. Hela Asien letar efter en annan valuta än dollarn.

  • Du säger Per Jönsson verkar inte ha den minsta koll på vad som har hänt i världen efter andra världskriget.
    -
    ??
  • Kineserna tycks ha ändrat uppfattning vad gäller dollarn, och då lär fler komma efter. http://www.telegraph.co.uk/fin...
  • Den som söker finner, och när nöden är som störst är hjälpen som närmast. Mänskligheten finner alltid råd, men slutar väl aldrig slåss.
  • Kommentaren borttagen.
  • Tja.........USA har väl aldrig krigat för sakens egen skull - fastmera för öppenhet o demokrati = mot kommunism. Denna har ju inte, mig veterligt, visat sig vara vanliga medborgare till någon större glädje.
  • Ett problem är att det är USA som är motorn i extremism. USA skapar terrorister på löpande band varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar