torsdag 13 mars 2014

Journalister från Rwanda bjuds in till Sverige via SIDA få ta del av projekt där man ska lära sig själv-censur


Självreglering ska stärka journalister i Rwanda

Publicerad: den 6 mars 2014

Rwandiska journalister besöker just nu Sverige för att lära sig om hur svenska medier arbetar med självreglering. Besöket är en del av Sidas stöd för att stärka yttrandefrihet och medieutveckling i Rwanda.
– Vi behöver en ökad pressfrihet i Rwanda, men journalisterna behöver även bli bättre på att ta eget ansvar och följa etiska riktlinjer. I Sverige har ni kommit väldigt långt vad gäller självreglering och vi har mycket att göra för att komma ikapp, sa journalisten Fred Muvunyi under en studieresa i Sverige tillsammans med andra rwandiska nyckelpersoner inom medievärlden. 
Mediernas pådrivande roll under folkmordet i Rwanda för 20 år sedan har medfört en inskränkt yttrandefrihet och lagar mot ”folkmordsideologi”, vilket i sin tur lett till självcensur bland medier. För några år sedan inleddes så ett mediereformarbete i landet och inte mindre än fem nya medialagar arbetades fram. 2013 antogs de av parlamentet. Samtidigt inrättades ett oberoende organ för självreglering – Rwanda Media Commission. Fred Muvunyi sitter som kommissionens ordförande och han har ett stort jobb framför sig i att propagera för ökad pressfrihet, samtidigt som journalisterna själva måste ta större ansvar för vad de kommunicerar.
– Vad vi behöver är ett förändrat sätt att tänka runt mediernas roll och förhållande till makten. Det var imponerande att besöka Sveriges Radio och se deras redaktionella självständighet och att inga politiker kommer in och talar om vad de ska säga. I Rwanda ser jag att medierna, med radiostationen Mille Collines i spetsen, involverades i folkmordet, eftersom det saknades en skiljelinje mellan deras och politikernas roller.
Resan till Sverige är en del i arbetet med att ta fram ett programförslag för att stödja medieutvecklingen i Rwanda. Programförslaget utvecklas av Sveriges Radios Media Development Office i samarbete med Institute for War & Peace Reporting, och kan utöver studieresor även komma att omfatta stöd till lokalradio och public service, digitalisering Rwandas radio- och TV-arkiv, utbildning och stöd till verksamma journalister samt en satsning på ett kreativt centrum för medieintresserade ungdomar. 
Collin Haba från Rwandas journalistförbund menade att det inte främst är bristen på pressfrihet som hindrar journalisterna från att göra ett bra jobb, utan bristen på professionalism.
– Den stora utmaningen nu handlar om ansvar, att ta fram var gränsen går mellan yttrandefrihet och att skydda andra människor så att media inte inkräktar i deras privatliv. Det är en diskussion vi bara påbörjat.

Låga löner dåligt för etiken

Den dåliga ekonomiska  bärkraften bland landets medieföretag och låga journalistlöner bidrar till att de etiska riktlinjerna inte alltid hålls högt. En bjudresa för att bevaka ett event, en gratis lunch eller betalning för att skriva en text kan vara svårt att säga nej till för en journalist som knappt kan betala sina räkningar. Idag försvinner dessutom många nyutexaminerade journalister snabbt då de värvas till bättre betalda PR-jobb.
Etiska riktlinjer skulle kunna bli en viktig del av journalisthögskoleutbildningen, tyckte Collin Haba. En annan åtgärd är att försöka öka förtroendet mellan journalister och politiker, och få de sistnämnda att inse att det är journalisternas uppgift att säkerställa att politikerna arbetar för folkets bästa, vilket i sin tur skapar förtroende hos väljarna.
Allmänhetens ökade intresse att vara med och påverka via sociala medier har också bidragit till att förändra medieklimatet, förklarade han. När tidningen New Times efter många år vågade lägga ut ett kommentatorsfält på sina webbartiklar så ökade läsekretsen fem gånger om. Han talade även om den ”twitterarmé” som vuxit fram på internet och som påverkar politikerna.
– När vi ville ha ut siffror på hur regeringen använt pengar till en idrottssatsning så fick vi ingen information, trots flera förfrågningar. När våra läsare sedan agerade och orsakade en storm mot politikerna på twitter, då kom sifforna fram direkt.

Om stödet:

Sida, genom ambassaden i Rwanda, finansierar nu ett planeringsbidrag för att utveckla ett programförslag för att stödja mediautvecklingen i Rwanda.  Programförslaget utvecklas av Sveriges Radios Media Development Office (SRMDO) i samarbete med Institute for War & Peace Reporting (IWPR).Studiebesöket till Sverige är en del av planeringsfasen.

Med på studiebesöket i Sverige i mars var:

Fred Muvunyi, (journalist och ordförande för det självreglerande organet Rwanda Media Commission),
Laurence Murenzi Rwiha, (Rwanda Media Commission),
Collin Haba, (ordförande för Rwanda Journalist Association),
Gonzaga Umuganwa, (Rwanda Journalist Association),
Justin Rugondiehene, (Rwanda Utilities Regulation Authority, RURA),
Jean Damascene Azakurishaka, (Rwanda Utilities Regulation Authority, RURA)
Michelle Rose, representant för Institute for War & Peace Reporting (IWPR) i Rwanda
Sidansvarig:
Sidas kommunikationsavdelning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar